Rodzaje herbat

Rodzaje herbat

Herbata czarna

Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia ładunku zielonej herbaty, przewożonej statkiem do Anglii.

Owo zmoknięcie spowodowało fermentację liści, który to proces do dziś jest głównym atutem herbaty czarnej. Procesy, przez które musi przejść, to: więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenie. Ten gatunek herbaty jest najczęściej spożywanym na świecie, ponieważ można z niego przygotować napary o bardzo różnorodnym smaku i aromacie, co znacznie zwiększa grono jej wielbicieli.

Herbatka owocowa

Herbatka owocowa zazwyczaj produkowana jest na bazie owoców dzikiej róży zmieszanych z owocami innego rodzaju, np. fig, malin, porzeczki, cytryny. Dzięki takiej różnorodności, herbaty owocowe oferują znakomite doznania smakowe, a w ich szerokiej gamie każdy znajdzie swój ulubiony smak na wszystkie pory dnia i roku.

Herbatka ziołowa

Herbatka ziołowa nie pochodzi od rośliny Camellia sinensis, matki wszystkich herbat, a zatem herbatą nie jest. Jest naparem, czyli mieszanką różnorakich suszonych ziół, liści, nasion, traw, orzechów, owoców oraz kwiatów zaparzonych w świeżo zagotowanym wrzątku.

Herbata Earl Grey

Earl Grey to mieszanka różnych gatunków herbaty czarnej, aromatyzowanych olejkiem bergamotowym.

Olejek uzyskuje się ze skórek, kwiatów i liści pomarańczy bergamotki, znanej już w XVI wieku.
Charakterystyczny, cytrusowy aromat doskonale komponuje się ze smakiem czarnej herbaty. To interesujące zestawienie na stałe weszło do asortymentu herbat i ma dziś swoich miłośników na całym świecie.

Herbata zielona

Powstaje z liści nie poddanych fermentacji, tylko ususzonych po ich zerwaniu.

Dzięki takiemu procesowi jest delikatniejsza w smaku. Obecnie na świecie znacznie wzrasta spożycie herbaty zielonej, co być może związane jest z promowaniem mody na zdrowy tryb życia i stosowną dietę.

Herbata biała

Jest najdroższym gatunkiem herbaty, co spowodowane jest przede wszystkim nadzwyczajnymi metodami jej uprawy.

Do jej powstania wykorzystuje się jedynie młode pączki kwiatów, które jeszcze nie są w pełni rozwinięte. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Dodatkowo, krzewy na białą herbatę często chronione są przed słońcem, aby nie wytwarzały za dużo chlorofilu.
Biała herbata zawdzięcza swą nazwę jasnosrebrnej barwie, która po zaparzeniu przechodzi w jasnosłomiany.

Herbata czerwona

Herbata czerwona inaczej nazywana jest herbatą Oolong, co w języku chińskim oznacza Herbatę Czarnego Smoka.

Legenda mówi, że setki lat temu pewien chiński plantator herbaty został zaatakowany przez ogromnego czarnego węża podczas suszenia liści. W panice uciekł do wioski, pozostawiając liście herbaty na słońcu. Kiedy wrócił po kilku dniach, węża już nie było, a pozostawione liście częściowo sfermentowały, tworząc wyśmienitą mieszankę.