Plantacje

Plantacje

Plantacje herbaty zlokalizowane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej. O ile pierwotnie uprawy znajdowały się w krajach azjatyckich, teraz istotne miejsce wśród producentów herbat zajmuje, na przykład, położona w Afryce Kenia.

Doskonale nadające się pod uprawę herbat stoki gór, które zapewniają roślinom odpowiednie nasłonecznienie i specyficzną, właściwą dla znacznych wysokości wilgotność, sprawiają że założenie i eksploatowanie plantacji staje się prawdziwym wyzwaniem.

W takich warunkach konieczne jest przygotowywanie specjalnych tarasów i nawożenie tych, sztucznie stworzonych, herbacianych ogrodów.
Niezależnie od położenia upraw stworzenie plantacji niesie konieczność przygotowania sadzonek, które uzyskuje się ze specjalnie wyselekcjonowanych krzewów herbacianych lub – rozmnaża się metodami laboratoryjnymi, co pozwala na lepszą kontrolę jakości.

Dla indywidualnych potrzeb poszczególnych plantacji powstało wiele nowych wariacji wywodzących się z odmian podstawowych.
Istnieją wielkie, liczące setki hektarów plantacje i małe gospodarstwa z długoletnią tradycją upraw. Te ostatnie mogą się często poszczycić produkcją wyjątkowych gatunków herbat będących prawdziwymi rarytasami, cenionymi przez specjalistów, i często osiągającymi wysokie ceny dzięki swej jakości i unikalnym walorom.

Obecnie herbata jest uprawiana w ponad trzydziestu krajach świata. Największym jej producentem są Indie, gdzie wytwarza się 830 000 ton w ciągu roku. Na drugim miejscu, pod względem ilości produkcji, plasują się Chiny (760 000 ton). Pozostałe kraje, w których uprawia się herbatę to, między innymi: Sri Lanka, Kenia, Indonezja, Turcja, Wietnam, Japonia i Brazylia.