Historia Herbaty

img-herbata1

Herbata w Chinach

Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym chiński cesarz Szen Nung przypadkowo zaparzył
pierwszy napar z liści herbaty.

Zgodnie z inną opowieścią, pierwszy był hinduski mnich Bodhidharma. Prawda jest trudna do ustalenia, ale wiadomo na pewno, że herbatę od dawna znali Chińczycy, ponieważ pierwsze zapiski na jej temat
pochodzą z ksiąg Chou Huna z roku 770 p.n.e.

Natomiast w VIII wieku chiński poeta Lu You napisał „Świętą księgę herbaty”, zawierającą opis krzewu herbacianego, narzędzi do zbioru
i selekcji liści oraz przyborów do ceremonii przyrządzania i picia
herbaty. Zawierała również spis istniejących plantacji i znanych
wielbicieli tego napoju.

img-herbata2

Herbata w Europie

Z ksiąg z XVI wieku możemy dowiedzieć się, że herbata rozpowszechniła się w Europie zarówno dzięki rosyjskiej ekspansji w Azji, a także Wielkim Odkryciom Geograficznym i niezliczonym podróżom do dalekich krajów.

Głównie za sprawą holenderskich oraz portugalskich kupców coraz więcej herbaty trafiało w ręce Europejczyków, a parzenie herbaty było coraz popularniejsze. Herbata przemierzała tysiące kilometrów na pokładach statków handlowych obok takich towarów jak jedwabie, przyprawy czy chińska porcelana. Rozprowadzana dalej z portów w Rotterdamie oraz Lizbonie, szybko trafiła w gusta większości mieszkańców Europy.

img-herbata3

Herbata w Polsce

Wiedza o herbacie w Polsce narodziła się w XVIII wieku za sprawą notatek ks. Krzysztofa Kluki.

Początkowo, tak jak w wielu innych krajach, herbatę traktowano jako środek leczniczy, choć trzeba dodać, że „jednak te właściwości nigdy się nie potwierdziły”.

Spowodowanie było to przede wszystkim jej wyjątkowym i niespotykanym wcześniej smakiem i aromatem. Dopiero Rosjanie, przebywający w Polsce w XIX wieku, powszechnili herbatę jako napar orzeźwiający. Współcześnie w Polsce zainteresowanie herbatą znacznie wzrosło od lat 80. XX wieku i do dzisiaj rośnie zwłaszcza dzięki modzie na nowe odmiany herbat.